Mandarinai ir jų svaiginantis kvapas namuose – ženklas, kad artėja Kalėdos. Mūsų šeimoje gražia tradicija tampa ne tik citrusinių vaisių valgymas žiemos švenčių laukimo metu, bet ir jų džiovinimas.
Citrusus džiovinu ir dėl pasklindančio aromato namuose, ir dėl jų tinkamumo šventiniam dekoravimui. Džiovintais citrusais puošiu vainikus, kalėdines dovanas, šventinį stalą.
Dažniausiai vaisius džiovinu dviem būdais: specialiame džiovintuve arba orkaitėje.
Džiovinimas vaisių džiovintuve
Šis būdas man asmeniškai – patogiausias. Jis nereikalauja nuolatinės priežiūros ir yra gana greitas. Jums tiesiog reikia susipjaustyti citrusus, sudėti ant džiovintuvo padėklo ir laukti rezultato.
Džiovinimas orkaitėje
Džiovinant orkaitėje, būtina nuolatinė priežiūra. Dėl per aukštos temperatūros ar per ilgo džiovinimo laiko citrusiniai vaisiai gali pajuoduoti, prarasti savo auksinę spalvą ir išvaizdą.
Kepimo skardą uždenkite kepimo popieriumi, ant skardos sudėkite vaisių griežinėlius, o orkaitę įkaitinkite iki 100-110 laipsnių ir pašaukite skardą. Orkaitės būna skirtingos, todėl ir jų kaitinimo galia būna skirtinga. Stebėkite procesą ir reguliuokite temperatūrą. Kepkite, kol griežinėliai taps traškūs ir sausi.
PATARIMAS
Abiem atvejais siūlyčiau griežinėlių nepjaustyti labai plonai. Džiūstant apimtis mažės.
Prieš džiovinimą nusausinkite griežinėlius. Taip jie greičiau išdžius.
Apibarstykite citrusinius vaisius cinamonu. Aromatas bus dar skanesnis.